Wykorzystanie lokalnego produktu, odtworzenie przepisów regionalnych potraw, wymiana doświadczeń i współpraca - pod tymi hasłami minęła trzecia edycja warsztatów kulinarnych dla Kół Gospodyń Wiejskich z województwa warmińsko-mazurskiego przeprowadzonych przez Studio Kulinarne Zmokła Kura.
W pracowniach Zespołu Szkół Gastronomiczno-Spożywczych w Olsztynie ponad 100 uczestników warsztatów kulinarnych odtwarzało tradycyjne potrawy z Warmii i Mazur pod okiem szefa kuchni Michała Arciszewskiego. Gotowanie poprzedzone było wykładem na temat smaków kuchni regionalnej.
Pierwsza na talerzach pojawiła się aromatyczna i syta mazurska zupa rybna. Atrakcją był profesjonalny pokaz filetowania ryb. Następnie uczestnicy warsztatów wykonali danie główne. Soczysta pierś z kaczki przygotowana metodą sous-vide, ułożona na żurawinowym sosie, podana z dzyndzałkami polanymi maślano-winnym sosem. Całość menu dopełnił wpisany na listę produktów tradycyjnych brukowiec, czyli aromatyczny piernik, charakterystyczny dla ziemi lubawskiej.
We wspólnym gronie i inspirującej atmosferze członkowie i członkinie Kół Gospodyń Wiejskich z województwa warmińsko-mazurskiego poznali techniki gotowania i odkryli nowe smaki. Podczas warsztatów dużą wagę poświęcono zagadnieniu Zero Waste, czyli jak postępować na co dzień, by skutecznie ograniczać wyrzucanie żywności.
W imieniu marszałka województwa warmińsko-mazurskiego dyrektor Departamentu Rozwoju Obszarów Wiejskich i Rolnictwa – Jarosław Sarnowski wręczył uczestnikom pamiątkowe dyplomy.
Zadanie sfinansowano ze środków samorządu województwa warmińsko-mazurskiego.
info i fot.: www.warmia.mazury.pl