Olsztyński Bank Żywności w projekcie „Angażuj swoje pokolenie i szanuj jedzenie” zamierza powołać Radę konsultacyjną ds. niemarnowania żywności i zrównoważonego rozwoju. Powoli krystalizuje się jej skład, potrzeby i oczekiwania.
Kilka tygodni temu Bank Żywności w Olsztynie informował o tym, że chce powołać lokalnie działającą Radę, której zadaniem będzie wypracowywanie propozycji działania, konsultowanie rozwiązań i prace mające na celu ograniczenie marnowania żywności i zasobów naturalnych w Olsztynie. Na inauguracyjnym spotkaniu pojawiło się kilkunastu przedstawicieli organizacji, stowarzyszeń, fundacji, zainteresowanych pomysłem.
W ostatnim posiedzeniu wzięli udział przedstawiciele: Młodzieżowej Rada Olsztyna, Młodzieżowego Sejmiku Województwa Warmińsko-Mazurskiego, Miejskiego Ośrodka Pomocy Społecznej, Rady Seniorów Miasta Olsztyna, Kinga Młyńska – Mikrowarzywa, Diabetycy Olsztyn, Miejskiego Ośrodka Kultury w Olsztynie, Fundacji Edukacji Leśnej Drzewice, Warmińsko-Mazurskiego Urzędu Marszałkowskiego, Stowarzyszenia Nasze Jakubowo, Hufca ZHP z Nowego Miasta Lubawskiego, Stowarzyszenie Rodzicielstwa Zastępczego Oddział w Biesówku.
Wkrótce zainteresowani członkostwem w Radzie zaczną pracować nad pomysłami, które znajdą się w regionalnej strategii działania na rzecz zapobiegania marnowaniu żywności i jej zagospodarowywania. Efektem jej prac będzie także opracowanie propozycji do Olsztyńskiego Budżetu Obywatelskiego.
Projekt finansowany przez Islandię, Liechtenstein i Norwegię z Funduszy EOG w ramach Programu Aktywni Obywatele – Fundusz Regionalny.
źródło i fot.: www.olsztyn.bankizywnosci.pl