Kuźnię Społeczną w Olsztynie odwiedziły panie z Kół Gospodyń Wiejskich. Nie byłoby w tym nic nadzwyczajnego, gdyby nie fakt, że było to aż ponad 20 kół! Po co przyjechały? Poznać smaki Warmii i Mazur.
„Co za dzień! Przeżyliśmy w naszej Kuźni Społecznej prawdziwy najazd! – czytamy post na facebooku Banku Żywności w Olsztynie - Odwiedziły nas kobiety z ponad 20 Kół Gospodyń Wiejskich z kilku powiatów regionu, które wzięły udział w organizowanej przez Centrum Edukacji i Inicjatyw Kulturalnych w Olsztynie oraz Dziedzictwo Kulinarne Warmia Mazury „Akademii Smaków Warmii i Mazur”.
Panie wysłuchały prelekcji na temat historii kuchni Warmii i Mazur oraz Powiśla, o której mówiła Jagoda Glica, z kolei Arek Dziczek opowiadał o historii wykorzystania lokalnych produktów i surowców, a Kinga Młyńska wygłosiła prelekcję m.in. na temat wzorców konsumpcji, ograniczeniach planet i niemarnowaniu żywności.”
Jak zapowiada Bank Żywności, to nie koniec. Niebawem role się zamienią. „Ruszymy w teren i odwiedzimy wszystkie koła, aby na miejscu przeprowadzić szkolenia kulinarne. Wszystko po to, aby szerzyć wiedzę na temat regionalnych produktów i dań wśród tych, które potrafią przyrządzić je ze smakiem, wkładając w to całe serce!”
źródło i fot.: Bank Żywności w Olsztynie